Баба Марта Има ли вистина

 

Баба Марта Има ли вистина

Ние постарите вака ја паметиме вистината за Баба Марта: тоа се случува во првите денови од Април кога денот почнува да е поголем и зимата сигурно заминала но тоа е по стариот календар што значи Март завршувал на денешен 12 Април а на 13 април денешен одпочнувал Април. Така Бабата тргнала со своите Кози во планината да ги напаси и кога се качила на врвот им рекла на козите циц козице на височе прдниму на Марта во брадата зашо си замина а со него и студот и мразот.

Кога Март тоa го слушнал многу се налутил и се обратил до Април со зборовите : Априле лиле мој побратиме позајми ми 3 дена да ја смрзнам Бабата во планината. Април како побратим му позајмил на Март 3 дена а тоа се денешните 13. 14. 15 Април. И така Март ја замрзнал Бабата и козите во планината.

Затоа останало и до ден денеска да се очекува тие три дена да залади а и да смрзне па многу посеви и овошки можат да се смрзнат и да го изгубат плодот. Па затоа на вас останува да проверувате кога че дојдат овие денови па да заклучите дали има вистина во ова старо кажување. значи треба да процветаат овошките

Komentari

Komentari

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*