vistinata za buntovnicite vo sirija i ID

Ova deneska shto go objavi Bajden zamenik predsedatel na Amerika i objavata na Putin za novi kampoj za obuka na buntovnici vo giorgia (gruzija)plateni od Amerika e ushte eden dokaz deka islamskata drzava beshe pomognata i stvorena od buntovnici finansirani od amerika i pomognati vo nivnata obuka ovie izjavi bea i pred edna godina koga rusija se protiveshe za pomaganjeto na buntovnicite vo sirija i ushte togash ja opomena amerika deka tie buntovnici se opasni za site i za celiot mir .A sega amerika ratuva tokmu protiv nivnite plateni buntovnici ovaa politika na amerika e nesfatliva od edna strana gi naoruzava od druga strana ratuva protiv niv .Toa e samo kradenje pari od bugetot na amerika i na evropa koja samo vo vakvi opasni situacij proglasuva ogromen buget za vojna i za naoruzuvanje i firmite giganti vo amerika koji proizveduvaat oruzje sekogash si otvaraat pazar za plasman na oruzjeto ,zatoa tie go pomognaa predsedatelot barak obama da pobedi i po vtor pat inaku ako predsedatelot na amerika e protiv proizvodstvo na vojni vo svetot toj odma ce zavarshi kako KENEDI ce bide likvidiran ,da napomenime deka kenedi beshe protiv vojna vo vietnam.po negovata likvidacija sepak vojnata pocna i ne e bitno koj pobeduva bitno e amerckoto oruzje da se troshi a bugetot da go placa.
ova e izjavata na Bajden:Teroristite koi deJstvuvaat vo SiriJa, vklučuvaJḱi i borci na Al Kaeda, dobivale finansiska i druga poddrška od soJuznici na Vašington vo regionot, izJavi včera amerikanskiot zamenik pretsedatel Džo BaJden, pri negoviot govor na univerzitetot Harvard, vo soJuznata država Masačusets.

Spored BaJden, za SAD naJgolem problem vo SiriJa bile nivnite soJuznici od regionot.

-Turcite za nas bea čudesni priJateli, isto kako i SaudiJcite, luǵeto od Emiratite i drugite. Meǵutoa, što pravea tie? Tie bea fokusirani na celta da go soborat siriskiot pretsedatel Bašar al-Asad i vodea indirektna voJna meǵu sunitite i šiitite, tie ispratiJa stotici milioni dolari i desetici ilJadi toni oružJe na site koi bea raspoloženi da voJuvaat protiv Asad, reče BaJden. „Vsušnost luǵeto, koi Ja dobivaa ovaa pomoš, bea borci od „Džebhat an Nusra“, Al Kaeda i ekstremistički nastroeni elementi, koi vo SiriJa pristignale od drugi delovi na svetot. Mislite li deka preuveličuvam? Videte samo do kade otide seto toa“, dodade amerikanskiot vicepretsedatel.

Spored BaJden, soJuznicite na SAD vo ovoJ region, meǵutoa, mnogu docna Ja osoznaa svoJata greška. „Site tie doznaa kakva e rabotata i se soglasiJa da vlezat vo antiterorističkata meǵunarodna koaliciJa na čelo so Vašington“.

Koaliciskite sili protiv grupata „Islamska država“ i drugite ekstremisti, koi nekolku nedeli deJstvuvaat vo Irak i SiriJa, veḱe uspeaJa da likvidiraat nad 200 teroristi vo vozdušnite napadi vrz poziciite na islamistite na siriska teritoriJa.

A ovaa e izjavata na Putin:Ako vo GruziJa bide otvoren kamp za obuka na siriskite buntovnici, toa negativno ḱe vliJae vrz bezbednosta na regionot i vrz rusko-gruziskite odnosi, soopšti deneska ruskoto Ministerstvo za nadvorešni raboti.

Soopštenieto na Ministerstvoto e izdadeno po povod mediumskite špekulacii za eventualno otvoranje na amerikanski kamp za obuka na siriskite buntovnici vo GruziJa.

– Vakva odluka na Tbilisi, dokolku e donesena, ḱe nanese ogromna šteta vrz stabilnosta i bezbednosta vo Južen Kavkaz, vo blizina na granicata so RusiJa. Vnimatelno ḱe Ja sledime situaciJata, naveduva ruskoto MNR.

Komentari

Komentari

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*