Состојки

 • 2 кг Јагнешки бут
 • 700 гр Јагнешки ребра
 • 2 лажици Маслиново Масло
 • 1 Прас
 • 1 главица Кромид
 • 5 чешнина Лук
 • 2 Моркови
 • 200 гр свежа зелка
 • 4 лажици Маслац
 • 4 Компири
 • Сол, Вегета, Бибер

Начин на Приготвување

 1. Земете еден лонец поширок што може да влезе во рерната, ставете го прво маслацот и месото да се потпечи од сите страни, може месото да го исечете на големи парчина за да влезе убаво во лонецот.
 2. сите други состојки исечете ги на парчина и ставете ги во лонецот заеднои промешајте ги убаво
 3. додадете малку вода и нека почне да зоврива па поклопете го лонецот и ставете го во рерната која претходно сте ја загреале на 150 степени и кувајте го 2,5 часа додека месото поцрвени. 

 4. штом поцрвени извадете го лонецот и ицедете ја течноста и ставете ја во една тава и додадете брашно и малку маслац па да згусни .тоа че ви биде како прелив на месото
 5. Месото исечете го на парчина за сервирање и сервирајте го со додавање на другите состојки и одозгора со прелив