Кисела Зелка за Зимница

 

Кисела Зелка за Зимница

Есен е време кога скоро секоја Македонска фамилија става Кисела Зелка за Зимница во Буре

Состојки

  • Зелка
  • Сол
  • Вода

Начин на Приготвување

  1. Наједноставен рецепт со 3 состојки и најукусна кисела зелка се добива
  2. Зелката очистете ја одзгора да нема расипани листови отстранете го првиот слој листови и со нож издлабете на стредина дупка и наполнете ја со крупна сол
  3. На дното од бурето ставете сол и одозгора над солта сложете ги припремените зелки во чошината можете да ставате четвртинки како би биле зелките што побаво збиени
  4. Кога че се наполни бурето (бочката) одозгора додатно посолете и додајте вода скоро да се наполни бурето но не скроз оставете малку простор затоа што зелката че налегне
  5. Одозгора над зелката ставете пластичен притискувач и некој стават камен завиткан во најлон некој шише вода и тн
  6. После неколку дена проверете ја и додајте по потреба вода па неколку ден контролирајте ја и одстранете ја пената што ќе се ствара од киселењето
  7. На крај да напоменам дека Сол треба да се употреби 2,5 % од масат на зелките соодносот на сол со зелка

Komentari

Komentari

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*